Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hullámos papagáj

2008.01.20

 

Kép

Kép 

Kép

Kép Hullámos papagáj.

 

Elterjedés:Ausztrália(ott náluk olyan ez a papagáj,mint nálunk a veréb)

Méret:fajtól függően kb.18 cm.

A nemek megkülönböztetése:eme népszerű faj kifejlett hímjét könnyen fel lehet ismerni csőrének kék viaszhártyájáról a tojóé piszkosfehér,vagy barna.

Társas viselkedés: a hullámos papagáj rendkívül társas lény,amely párban,vagy nagy csapatban is probléma nélkül tartható.Más madárfajokkal is jól kijön.A fiatal kora óta nevelt,magányos madár nagyon megszelidül,de sok törődést ígényel.

Megfelelő elhelyezés:a hullámos papagáj kalitkában,belső és külső röpdében,tenyészkalitkában tartható.Növények beültetése hiábavaló,mert gyorsan tönkre szokta tenni őket.

Hőmérsékleti ígény:a hullámos papagájok edzett madarak,ezért télen egy jól hőszigetelt éjszakai házat ígényelnek.

Aktivitás:a hullámos papagáj talán az egyik legjobban ismert díszmadár.Nagyon hamar megszelidül és ha van türelmük hozzá egy pár szó ismétlésére is megtaníthatjuk(elég 5;10 perc).Erre azonban nem minden madár képes.A fiatal és idősebb madarak hamar megszokják gondozójukat.Csicsergő hangjuk van és szeretnek fürdeni.Jó repülő és kiváló mászók.Ha mgányos madarat tartunk,akkor biztosítani kell neki a sok játékot,hogy lefoglaljuk.

Szaporodás: ez a közismert madár könnyen tenyészthető,például egy 60cm széles tenyészkalitkában.Nem épít fészket,de kimondottan hullámos papagájoknak gyártott fészekodúban olyan vájat van,amely a tojások szét ne gurulását segíti. A fészekodú alapterülete:15x15 cm,magassága 20 cm. A 4 cm-es bejárati nyílás könnyen megfelel az átlagos méretű madárnak. A 4-6 tojást kizárólag a tojó költi ki kb.18 napig,de a kikelő fiókákat már mind a két szülő neveli. Négyhetes korukban kirepülnek,de még mindig a szülőkre vannak utalva(másnéven a fiókák fészeklakók).3-4 hónapos korukra kifejlődig felnőtt tollazatuk,de a csőrük töve fakó és szemük fekete.

Alak:amellett,hogy a hullámos papagáj sok színben létezik,akadnak köztük a vad példányoktól eltérő tollozatúak is.Ezek a tarajos vagy fodrostollú hullámos papagájok.

Táplálék: létezik hullámos papagájoknak kifejlesztett magkeverék,de ezt egészítsük ki olasz kölessel,kis mennyiségű gyümölccsel és zöldségekkel.Különösen szereti a kis almadarbokat és a tyúkhúrt.Mindig legyen a ketrec alatt madárhomok! Ez a könnyebb eszmésztésért kell,meg szívesen hemperegnek rajta.

 By: Martin

 

A mappában található képek előnézete