Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 17-18 cm-es madarakhoz kettő kirepülés előtt álló, ismeretlen ivarú fiókával jutottam hozzá. Egyébként a felnőtt madarak ivari megkülönböztetése teljesen egyértelmű. Míg a tojó a zöld összes árnyalatával és arcának sárga-fekete csíkjával szinte egyszerűnek tűnik, addig a hím arcfoltja és fültájéka kék, arca piros, szárny alatti része is piros. Mivel ezek a madarak egy éves korukra színesednek ki, folyamatos tévhitben voltam a fiatal madarak ivarával kapcsolatban, párnak képzeltem őket. A második sikeres fészekaljánál rájöttem a tévedésre, és a kiváltó okra is. Az éppen tokosodó hím fióka szárny alatti része az első pillanattól kezdve piros, míg a tojóé sárga. A megtévesztés a madarak arcán van. Mind a két ivarnak egyformán piros az arca! A felnőtt hímre hasonlítanak a többi madárral ellentétben, ahol a fiatalok inkább a tojóra hasonlítanak.

A többi lóri fajtához hasonlóan a Szép lóri is egész évben folyamatosan költ. Körülbelül négy hónapos ciklusokban tojja le kettő tiszta fehér tojását. A húsz napon át tartó párosodást követi az első, majd három napra rá a második tojás lerakása. Az öregek felváltva kotlanak huszonhárom napig. A fiókák nem egyszerre kelnek ki. A teljesen kiszínesedett fiókák 60-62 napos korukban repülnek ki.

Kezdő madarász lévén türelmetlenségemnek köszönhetem három költésem sikertelenségét. Az első sikeres költést ellenőriztem az elejétől a végéig. Gondolom madaraim ezt zokon véve nem hajlandók abba az odúba letojni, amibe egyébként minden éjjel alszanak.

A tojások kb. 1,5-2 havonta jöttek, nem szoktak összetörni, így megpróbáltam a fészekbe berakni. Sikertelenül. A tojások az odúban minden esetben összetörtek.

A csendes és szelíd madaraim a tojást illetve tojásokat óriási hangzavar mellett törték össze.

A vásárláskor még fészekben levő fiókák tojók lettek, a második költés pár lett. Jelenleg is folyamatos párosodási ciklus van az öreg madaraknál, a fiatalok 2002. októberében lesznek ivarérettek. CITES I kategóriába tartozó madarak lévén nagyon örülök a sikeres költéseknek. Ritkasága miatt minden egyes pár egy kis részt ment meg a Földből.

Ezek a csodálatos kis ékszerek bohókás viselkedésükkel, szeretetükkel nap mint nap megörvendeztetik a kicsit gondosabb odafigyelést és ritkaságot kedvelő természetbarát-madarász szívét. A mellékelt képek az öreg párt, illetve a kettő tojót ábrázolják.

(Dibusz János érdeme ez a csodálatos iromány! :D )

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.