Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A japán sirálykapinty

2008.01.22

 

 

A japán sirálykapinty

 

 

Nagysága 12-13 cm. Karcsú, könnyed mozgású, békés természetű madár. Többféle színváltozata ismert, de kalitkában általában a barna vagy rozsdavörös (sárga) különböző árnyalatainak fehérrel kevert kombinációt látjuk. Gyakoriak a kontyos (bóbitás) egyedek is. A hímek éneke nem kellemetlen. A madárka éneklés közben helyben szökdécsel is (táncol).

Fürdőkádat kér

Rendkívül igénytelen, de nem tanácsolom a 10 °C hőmérséklet alatt történő elhelyezését. Szobahőmérsékleten ragyogóan érzi magát. Kalitkájába ne felejtsünk el homokot és fürdőkádat tenni, mert szívesen tisztálkodik.

Főként magokat fogyaszt

Tápláléka aprómagvak, köles, muhar, fénymag, de kedveli a fürtöskölest is. Ne feledkezzünk meg a zöldeleségek etetéséről sem (saláta, tyúkhúr, reszelt sárgarépa stb.). Időnként szívesen fogyaszt reszelt sajtot vagy főtt tojást, valamint előcsíráztatott magokat és apróra vágott édes almát.

"Mostohaként" is bevált

 

A nehezebben költő díszpintyek tojásait, sőt kikelt fiókáit is dajkaságba fogadja és felneveli. A rokon fajokkal jól keresztezhető. Tapasztalatom szerint zárt odúban sikeresebben költ. Költéskor ajánlatos páronként tartani, mert rossz szokása, hogy az együtt tartott példányok mind ugyanabba az odúba ülnek be és így meghiúsíthatják egymás fészkelését. Nyolc hónapos kora előtt ne fogjuk tenyésztésbe. 4-6 tojását körülbelül 16 nap alatt költi ki, a fiókák 3 hetes korukban, teljesen kitollasodva hagyják el a fészket. A kirepült fiókák nem zavarják a szülőket a következő költésben.

Amire figyeljünk

A japáni sirályka rossz szokása a tolltépés, amit unalmában, vagy a túl zsúfolt tartás következtében kezd el. Ez a fajta stresszes magatartás főként kalitkában tartott egyedeknél szokott előfordulni, és azok közül is azoknál, amelyek nyáron röpdében élnek és csak télen, a rossz idő beköszöntekor kerülnek kalitkába. Ennek feloldásában segíthet, ha játékként például fűcsomókat kötünk a kalitka drótszálaihoz, amelyeket élvezettel huzigálhatnak.

A szakemberek szerint a japáni sirályka jelenlegi változatait több száz év munkájával tenyésztették ki a csíkoshátú bronzpintyből Japánban, ahonnan később mint szobamadarat behozták Európába is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szigetszentmikós

(Bea, 2019.05.31 11:25)

Sziasztok!
Japán sirálykát szeretnék venni, de sehol sem találok. Régen minden díszállat kereskedésben volt.

japáni sirálykapinty

(Kornél, 2011.11.05 18:10)

Szép madarak, könnyen tarthatóak, inkább magokat esznek, a hím magasan csivitel és táncol, a tojó valódi madárcsicsergést hallat, innen külömböztethető meg a két nem. Kellemes az énekük.

chienne

(chienne, 2011.08.29 21:10)

nekem kérdésem van. szegény pintyeim elhaláloztak, sirálykapinty volt mind a kettő. gondolom a ők általában hat évig (azt hiszem) élnek akkor az nem normális ha pár hét alatt feldobják a lábukat. voltak rendesen etetve és itatva, takarítva, huzatmentes és macskamentes helyen tartva, és nem látszott rajtuk semmilyen külső nyoma annak, hogy bármi bajuk lenne. az egyetlen ami feltűnt, és nem értettem, (bár még erősen kezdő madár tartó vagyok), hogy mielőtt meghaltak azt megelőző nap felborzolt tollal működtek egész nap, ugráltak csipogtak ettek, röpködtek satöbbi. mit csinálok rosszul? szeretnék madarat tartani, de ha valami rejtéjes okból kifolyólag mindig meggyilkolom őket, akkor inkább nem próbálkozom...

zoli99@freemail.hu

(zoli, 2009.10.18 13:07)

Nagyon jo az oldal,sok mindent megtudtam erről a madárról. :)

gitta9628@freemail.hu

(bridzsitt, 2009.09.26 17:30)

az én pintyem nem eszik semmit a magon kivül